redonyablak.hu - Az otthon melegéért

Technikai ABC útmutatók, tanácsok, segédletek

Egy ablak fugáinak tömítettségét írja le, és megadja, hogy óránként (h) hány köbméter levegő jut át (m3) futóméter fúgánként (m) 1 Pascal nyomáskülönbség esetén az ablakon. Előfeltételezve a 0°C-os levegő hőmérsékletet, és a 1013 mbar-os (Millibar) normálnyomást. Minél kisebb az a-érték, annál kevesebb levegő távozik a fugákon keresztül.

Az összenergia áteresztési foka százalékban megadva, az anyagon áthaladó sugárzást írja le, 300-2500 nm-es (nanométeres) hullámhossz-tartományban. Ennek az értéknek rendszerint csak üvegeknél van jelentősége, mivel a szoláris energianyereség számításához szükséges. Minél nagyobb az érték, annál több energia tud az ablakon át a belső helységbe jutni, és így a felmelegítéshez hozzájárulni. Ennek megfelelően a napvédő üvegeknek alacsony a g-értékük.

Ez az egység az éves energiaszükségletet írja le, a ház külső felületétől függően (m2-ben) – ez az egység mind a fűtési szükséglethez mind az elsődleges energiaszükséglethez (fűtés, meleg víz, háztartási áram stb.) használatos.

Az n50-érték egy épület légzárását írja le – felvilágosítást nyújt az úgynevezett légzárási szint kivitelezési minőségéről. Ha az egy óra alatt mért légáramlást arányba állítjuk a fűtött épület terjedelmével, úgy megkapjuk az n50-értéket. Azt is kifejezi, hogy egy ház teljes légterjedelme milyen gyakran cserélődik ki óránkénti 50 Pascal (Pa) nyomáskülönbség mellett.
Passzívházak esetén az n50-értéknek 0,6 alatt kell lennie, tehát egy órán belül az épület terjedelmének maximálisan 60 %-a távozhat, ill. áramolhat be nem tömített helyeken (n50 0,6 h-1). Összehasonlításként az n50-érték régi, nem felújított házak esetében gyakran 10 fölött van.

A lárma amellett hogy kellemetlen, megfelelő intenzitás, és időtartam mellett negatívan hat az emberi szervezetre. A zaj észlelése légnyomás ingadozáson keresztül történik, melyeket az emberi fül vesz fel, és továbbít az agynak.
Az ablak hangszigetelését Decibel (dB)-ben mérik. Minél nagyobb a szám értéke, annál jobb a hangszigetelés. Azt fejezi ki, hogy az eredeti hangenergiából mennyi hangenergia kerül áteresztésre. 10 dB-es szigetelés esetén az eredeti hangenergiából 1/10, 20 dB esetén 1/100, 30 dB esetén 1/1000 stb kerül áteresztésre; az ember a 10 dB-es csökkentést úgy érzékeli, mintha a hangerőt a felére csökkentették volna. Az ablak hangszigetelése a keret anyagától, a szigetelőüvegtől, az ablak, és a réskitöltő fúga tömítettségétől függ.

U-érték ablak ajtó nyílászáró esetén

Az U-érték megadja, hogy egy négyzetméternyi felületen Kelvin hőmérséklet fokonként mennyi hő (Watt-ban) folyik át egy szerkezeti elemen (W/m2 K). A kis U-érték azt jelenti, hogy a hő- és energiaveszteség csekély – a szerkezeti elem jól szigetelt.

A hőátbocsátási tényezők:

 • Ug hőszigetelési érték üvegezésre
 • Uf, hőszigetelési érték ablakkeretre,
 • Uw hőszigetelési érték ablakra – egy ablak valamennyi komponenséből adódik össze – Ug, és Uf ;valamint Ψ (PSI).
W Hőszigetelés érték ablak, ajtó, nyílászáró esetén

Mivel egy ház esetében az energia kb. 25 %-a az ablakokon keresztül veszik el, különösen fontos az ablak hőszigetelése. Az ablakon történő energiatovábbítás nemcsak hőveszteségekből áll – az üveg átláthatósága miatt energianyerés is történik. Megfelelő tervezés esetén az ablakfelületek elrendezése által (nagy ablakfelületek déli tájolása) az épület energiamérlege megfelelően befolyásolható, és a fűtési költségek is csökkenthetők.

Az ablak hőszigetelése a keret anyagától, a szigetelő üvegtől, és az ablak tömítettségétől függ. A jellemző méret az ablak-szigetelési jellemzőire az U-érték. Minél kisebb a szám értéke, annál jobb a hőszigetelés. Kiegészítő berendezésekkel, mint roló, és ablakredőny lehetségessé válik az U-érték kiegészítő javítása.

Egy ház esetében az energia kb. 25 %-a az ablakokon keresztül elveszhet. Az Internorm energiatakarékos- és passzívház ablakaival ez elkerülhető.

Az ablakok vezérlik a termikus kényelemre vonatkozó jelentős befolyásoló tényezőket – mindenekelőtt az. Internorm innovatív passzívház ablakai.

ψ (PSI) Hőátbocsátási együttható

Hőátbocsátási-együttható a szigetelőüveg éltömítésének területén lévő hőátbocsátásra. Megadása W/mK-ben történik, minél alacsonyabb a hővezetőképesség, annál jobb a hőszigetelési képesség.

 

 

arajanlatkeres.png

 

Nyílászáró, Ajtó, Ablak és Árnyékolás termékek szabvány és egyedi gyártása. Szolgáltatásaink:

 • Tanácsadás

  Kollégáink szívesen állnak rendelkezésükre telefonon, Email-en vagy személyesen irodánkban ahol akár a gyártási folyamatokat is meg tudják mutatni önnek és segítenek megválaszolni kérdéseiket.

 • Árajánlatadás

  A megkeresésünk után munkatársaink minden esetben egyedi személyre szabott árajánlatot készítenek a legrövidebb idő alatt. A feladatunk, hogy az ön által megadott méretek alapján a legpontosabb és a legmegfelelőbb árajánlatot készítsük el. Online árajánlatkérés is lehetséges.

 • Helyszíni felmérés

  Cégünknél lehetőség van a nyílászárók, ajtók egyéb termékek árajánlatkérésekor, esetleg vásárlása előtt egy úgynevezett helyszíni méretpontosításra, amit a munkatársaink önnél a beépítés helyszínén végeznek el és ez által egy pontosabb képet tudunk adni a termékről, valamint önök is megnyugodhatnak, hogy egy szakember mérte fel a munkát. A felmérés után tudunk adni egy olyan pontos árajánlatot amely ha megfelel önnek egyből megrendelési majd pedig gyártási fázisba is kerülhet.

 • Méretre gyártás

  Az árajánlatot, méretpontosítást valamint a megrendelést követően történik a szerkezetek pontos méretre gyártása. Cégünknél minden szerkezet egyedi, nincsenek előre legyártott méretű nyílászárók, ajtók, redőnyök tehát akár ( mm ) eltérésekkel is tudunk gyártani. Amit nem saját magunk gyártunk, természetesen régi partnereinktől rendeljük meg a legrövidebb határidővel. A megrendelt és gyártásra előkészített termék a saját műhelyekben (ablakos, redőnyös, üveges, szinterező) kerül legyártásra. Olyan kollégákkal dolgozunk együtt, akik szinte a kezdetektől a cégnél vannak, és sokat tudnak hozzá adni a minőségi termékek előállításához.

 • Üvegek méretre szabása (hőszigesítés)

  Üveges műhelyünkbe saját magunk szabjuk a sík és katedrál üveget, valamint több munka fázison keresztül készítjük a hőszig üveget, amit a műanyag, fa, és alumínium ablakokba, ajtókba függöny falakba építünk be. Vállaljuk külsős partnereinknek is a bérszabást, bérgyártást.

 • Helyszínre szállítás

  A termék legyártása után a megrendelő értesítést kap az árú átvételének időpontjáról ami történhet a telephelyen vagy a helyszínre történő szállítással. Az általunk beépített szerkezeteknél a kiszállítás ingyenes. Egyéb esetben, ha házhoz szállítást kér, akkor szállítási költséget számolunk fel. A megrendelésnél ennek anyagi költségeit tisztázni kell.

 • Szakszerű beépítés

  Külön beépítésre szakosodott munkatársaink építik be a nyílászárókat, redőnyöket, egyéb termékeket. Az esetlegesen kibontott, feleslegessé vált régi ajtókat, ablakokat ingyen elszállítjuk a helyszínről.

 • Befejező munkálatok

  A nyílászárók beépítése után a lehetséges kiegészítőket (párkányt, takarólécet, szellőzőt, redőnyt, szúnyoghálót) felszereljük valamint vállaljuk az utólagos munkákat is mint a fal visszajavítása,a kisebb sérülések vakolása a régi redőny tok gipszkartonnal való lejavítását vagy a régi tokba való beépítésnél a tok eltakarását.

 • Javítások

  Elsősorban Klubtagjaink számára, vállaljuk a nem saját magunk által gyártott és beépített szerkezetek javítását, cseréjét.

  - ablakok ajtók: beállítását, zár cserét, újra üvegezést, ajtó panel cserét, pántok, vasalatok javítását, kilincsek cseréjét, stb.
  - redőnyök: javítását, gurtni cserét, lécek, lefutók pótlását, cseréjét, stb.
  - reluxa: újra füzést, lamella, létra cserét, stb.
  - szúnyogháló: csak háló cserét, rugó javítást, stb.
  - szalagfüggöny: karnis cserét, elszakadt függöny vállfa cserét, függöny lamella pótlást, újra füzést, gyöngy cserét stb.
  - napernyő: ponyva cserét, motor javítást stb.
  - üveg: cserét
  - beltéri ajtó: beállítását, zár, kilincs cseréjét stb.

 • Egyéb kiegészítők

  Lehetősége van több, általunk forgalmazott kiegészítő külön megvásárlására is pl: kilincsek, párkányok, rögzítőelemek, ragasztók, takarólécek, szellőztetők, árnyékolástechnikai alkatrészek.

 • Részletfizetési lehetőség

  A Cetelem Bankkal kötött szerződésünk által lehetőség nyílik a részletfizetésre is. A Bank többféle konstrukciót dolgozott ki ami közül szinte biztosra veheti hogy megtalálja az önnek leg inkább megfelelő részletfizetési módot. Bővebb felvilágosításért keresse munkatársainkat.

 • 1